Liisa Ahopalo

Ihanat värit

chinese-umbrellas-1569792_1920.jpg

Väri on energiaa, joka syntyy valosta ja sen aistiminen on riippuvaista valon määrästä. Valkoinen sisältää kaikki spektrin värit, musta imee kaiken valon. Värin aistiminen on osa psyyken rakennetta, yhtä myötäsyntyistä kuin näkö- ja hajuaisti. Värit ympäröivät meitä jatkuvasti ja kaikkialla, vaikkemme ehkä tule ajatelleeksi ja huomanneeksi sitä. Ne myös vaikuttavat meihin jatkuvasti - siksi onkin hyvä miettiä, millä väreillä ympäröimme arkemme ja minkä värin valitsemme tuomaan meille voimaa kotimme ja ympäristömme värivalintojen kautta.

Vahvin ja tärkein peruste värin valintaan on luonnollisesti oma mieltymyksesi, sillä se kertoo minkä värin ja värienergioiden kanssa sinun energiasi resonoivat - mikä väri tuo sinulle eniten mielihyvää ja voimaa. Se voi kertoa myös, mitä väriä ja energiaa tarvitset juuri siinä hetkessä ja elämäntilanteessa. Oma sisäinen viisautesi johdattaa sinua niiden värien ympäröimäksi, joiden kautta saat eniten juuri sitä voimaa, jota mielesi ja kehosi tarvitsee voidakseen hyvin.

Vaatteiden, asusteiden ja korujen värivalinnoilla vaikutat arkeesi hyvinkin konkreettisella tavalla. Esim. punainen tuo itsevarmuutta silloin kun tunnet itsesi epävarmaksi vaikkapa joutuessasi pitämään esitelmää työpaikalla. Värien fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet tulisi ottaa huomioon myös aina sisustettaessa asuin- ja työtiloja. Värit ovat ilo silmälle, mutta voivat sen lisäksi vaikuttaa terapeuttisesti. Kun ymmärtää värien kieltä, voi niiden käytöllä helpottaa erilaisia henkisiä ja fyysisiä haasteita tai vastaavasti esim. lisätä työtehoa.

Värien käytön perusperiaatteena on hyvä huomioida, että lämpimien värien harkittu käyttö kohottaa mielialaa ja stimuloi aisteja. Viileät värit puolestaan rauhoittavat.

Myös vastavärien vaikutukset on hyvä muistaa. Niiden avulla voidaan häivyttää voimakkaita tunnetiloja. Esim. ärtyneen (liikaa punaista/juurichakran epätasapaino) kannattaa hakeutua siniseen huoneeseen, pukea ylleen sinisiä vaatteita tai kuvitella mielessään sinistä väriä, joka rauhoittaa kuohuvaa mieltä ja tasoittaa liian punaisen vaikutusta. Vastaavasti keltainen / violetti sekä oranssi / sininen tasoittavat silloin kun toinen väreistä on liikaa vallalla. Vihreä palauttaa tasapainon tilanteessa kuin tilanteessa.

Lue lisää yksittäisistä väreistä täältä.