Liisa Ahopalo

Meditaation vaikutukset

pepe-reyes-163878-unsplash.jpg

 

Meditaation vaikutuksista on tehty lukuisia tutkimuksia ja sen vaikutukset sekä mielen että kehon hyvinvoinnille ovat kiistattomat. Jo 20 minuutin päivittäisellä meditoinnilla on syviä ja pitkäaikaisia vaikutuksia mm. seuraaviin asioihin:
 

Muisti ja keskittyminen
 

Meditaation on todettu vahvistavan niitä aivojen osia, jotka säätelevät keskittymistä ja muistia. Kun keskittymiskykysi paranee, suoriudut arjen haasteista ja rutiineista nopeammin, ja löydät enemmän aikaa niille asioille, jotka vievät sinua elämässäsi eteenpäin. Saatat yllättyä miten paljon energiaa ja uusia kykyjä löydät itsestäsi!
 

Stressin hallinta
 

Meditoinnin on todettu olevan tehokas apu stressin hallintaan. Stressi johtaa helposti kiireen, kaaoksen ja ahdistuksen noidankehään, joka alkaa ruokkia itseään. Kun hallitset stressiä, hallitset mieltäsi ja sitä kautta elämääsi. Stressinhallinnan voisi jopa sanoa olevan perusta, jolle elämääsi rakennat - yhtä tärkeää kuin ruoka jota syöt ja tapa jolla pidät kehosi kunnosta huolta.
 

Sairauksien ennaltaehkäisy ja oireiden lievittyminen
 

Stressi on tavalla tai toisella taustatekijänä useissa sairauksissa. Koska meditoinnin on todettu helpottavan stressiä, toimii se siten myös useita sairauksia ennaltaehkäisevänä ja olemassa olevia oireita lievittävänä menetelmänä. Sen on useissa tutkimuksissa todettu laskevan korkeaa verenpainetta ja vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Se voi tuoda lievitystä PMS-oireisiin ja erilaisiin kroonisiin kipuihin. Lisäksi se voi helpottaa mm. unettomuutta, väsymystä, iho-oireita, astmaa, sekä suolistoon ja ruoansulatukseen liittyviä vaivoja. Siitä on todettu olevan apua myös lievään masennukseen ja posttraumaattisten tilojen hoitoon. 

 

You should sit in meditation for twenty minutes every day
    - unless you are too busy.
Then you should sit for an hour. 

           ~ vanha Zen viisaus ~

harli-marten-140106-unsplash.jpg